În condițiile în care, conform studiilor, copiii se joacă doar în parcurile supraaglomerate sau în casă la calculator, petrecând mult prea puțin timp cu activitățile sportive, în comparație cu nevoile lor, Romanian Business Leaders (RBL)- organizația care reunește cei mai importanți antreprenori și manageri de top din România – lansează proiectul „Curtea Școlii”, cu susținerea Ministerului Educației Naționale și Cercetării. În faza pilot, curtea școlilor din șase unități de învățământ din București (câte una în fiecare sector) va rămâne deschisă pentru a permite copiilor să practice activități sportive, în condiții de siguranță, și după orele de curs și weekend.
„Am crescut strângându-ne în curtea școlii la un baschet sau la orice alt sport la care ne puteam gândi. Jocurile copilăriei noastre erau în aer liber, iar întâlnirile cu prietenii nu se materializau printr-un “like” la un comentariu. Trăim într-o perioadă în care mișcarea nu are drept adversar doar sedentarismul cauzat de jocurile pe calculator, tabletă sau telefon, ci și lipsa locurilor de joacă amenajate și sigure pentru copiii noștri. Trăim într-o lume în care străzile sunt super-aglomerate, iar parcurile sunt puține și pline.În tot acest timp, curtea școlilor rămâne goală, seară de seară, weekend de weekend. Curtea școlilor rămâne inaccesibilă și, de multe ori, împrejmuită de garduri înalte și bodyguarzi la poartă“
a spus Virgil Stănescu, Președintele echipei de baschet Steaua CSM EximBank, liderul și inițiatorul proiectului, membru RBL.
Potrivit studiului realizat pentru RBL de Open-I Research, astăzi, locul de joacă principal al copiilor din România este parcul (68% dintre respondenți), urmat de casă (62% din respondenți). În lipsa unei alternative, deși este supra-aglomerat, parcul rămâne locul de joacă preferat de părinți. Studiul mai arată că părinții își doresc să facă mai mult sport copiii lor (80% dintre părinți spun că își doresc să fie implicați copiii lor în activități sportive de cel puțin 3 ore pe săptămână, dar acest lucru se întâmplă doar în 38% din cazuri), însă sunt nemulțumiți de amenajarea spațiilor de joacă, de siguranța terenurilor de sport din parcuri și de aglomerație. Studiul a fost realizat pe un eșantion de 400 de persoane, reprezentativ pentru mediul urban.
Proiectul “Curtea Școlii” răspunde, pe de o parte, nevoii părinților de a-și știi copii în siguranță când sunt la joacă, iar, pe de altă parte, valorifică o resursă deja existentă, dar nefolosită pentru binele comunității.
„Mă bucură această inițiativă care vine în sprijinul unei idei în care cred: un stil de viață sănătos prin sport se deprinde de la cele mai mici vârste. Școala este a comunității și ea trebuie să servească elevilor. Susțin răspicat demersul de a deschide curtea școlii și terenul de sport pentru elevi, și în afara orelor de curs”
a spus Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării.
“Părinții români sunt îngrijorați de viitorul copiilor lor în România. Studiul confirmă că părinții sunt în continuare hiper-protectivi față de copiii lor, încercând să-i ferească de toate “pericolele” din societate. Cei mai mulți părinți au nevoie să aibă control inclusiv asupra spațiului de joacă al copilului. Doar 29% dintre părinții români sunt multumiți în prezent de locul de joacă al copilului, semnalând îngrijorări cu privire la siguranță, amenajarea deficitară și aglomerația din spațiile respective. De aceea, cred că proiectul de extindere a utilității curții școlii, în condiții de siguranță, va fi foarte bine primit de părinții și copiii din orașe,”
susține Adina Nica, Managing Director la Open-I Research.
Potrivit studiului, copiii români alocă mai mult timp materiilor din profilul real și celor din profilul uman (câte un sfert din copii alocă peste 7 ore pe săptămână) și mult mai puțin sportului (8% din copii alocă peste 7 ore pe săptămână) și activităților artistice (3% din copii alocă peste 7 ore pe săptămână). Pe de altă parte, atât părinții, cât și copiii și-ar dori mai multe activități sportive și artistice încurajate de școală.
„M-am implicat în acest proiect tocmai pentru că nu cred că acesta este modelul ideal al dezvoltării unui copil. O dezvoltare armonioasă nu înseamnă doar română și matematică ci și mișcare fizică. Am crescut jucându-mă și alergând și cred că acest proiect își propune să tragă un semnal de alarmă asupra pericolului care îi paște pe copiii care nu mai au acces la joacă și sport, în timpul liber. De aceea, militez pentru ca după ore și în weekend-uri Curtea Școlii să fie redată copiilor”
a spus Andreea Nemens, director general GMP Advertising și lider al proiectului.
Proiectul “Curtea Școlii” a fost inițiat la Romanian Business Leaders Summit din martie 2016 de Virgil Stănescu (clubul de baschet Steaua) și este implementat împreună cu o echipa de voluntari RBL.
Identitatea visuală a fost realizată de GO Studio.