De ce licee sportive cu clase vocationale?
Eu unul sunt total impotriva acestor clase ca fiind singura optiune a unui sportiv. Nu inteleg, poate ma ajutati voi. De ce trebuie sa-l facem pe un tanar (sau pe parintii unui tanar) sa aleaga la o varsta frageda intre sport sau scoala? De ce sa-l bagam intr-un sistem in care curicula scolara se reduce de la circa 33 de ore pe saptamana la 21 iar restul sport?
In decursul timpului asta aduce in sistem un grup de oameni prea putin educati, care cred in mirajele si in glamour-ul sportului de performanta de la cel mai inalt nivel si in siguranta castigului aferent care le va permite ca la 35 de ani, sa iasa la pensie si sa duca o viata linistita la pescuit in restul vietii.
Asa cum am mai spus, eu cred in sport. Cred ca este singura lectie aplicata intr-un sistem discursiv. Cred ca se adreseaza omului de orice varsta pornind de la infanti la batrani (noi ne-am dat copiii la inot de la 4 luni). Cred ca este un pilon al educatiei. Nu un inlocuitor! si repet, de ce clasele vocationale?
In proiectul nostru, RESPECT, la Steaua CSM EximBank avem circa 1200 de copii dintre care 250 sunt angrenati in competitii nationale, dintre care 35-40 sunt in excelenta.. dintre care ne dorim ca 4-5 sa faca pasul mai departe.. dintre care ne dorim ca 2-3 sa fie jucatori de baschet. Ce se intampla cu ceilalti 1198 daca fac aceasta alegere la varsta de 14 ani sau mai devreme? Ce se intampla daca unul dintre cei 3 se accidenteaza la 22 de ani? Ce se intampla la 35 de ani cand nu ies la pensie ci raman someri? Cum traduc atributele invatate de performanta sportiva in alt domeniu sau in societate?
Sunt de parere ca un sportiv trebuie educat ca orice alt tanar. Sportul este un mare plus personal creand modele sociale indiferent de nivelul individului. Pot avea un efect pozitiv sau negativ. Sistemul insa poate cladi aceste modele educate care sa aduca un mare plus valoare.
Nu sunt de acord cu clasele vocationale! Sunt de acord cu eforturile suplimentare de a acomoda nevoile sportivului in programe coerente. Nu trebuie sa fie un dezavantaj ca ai facut sport. Studiile arata ca 95% dintre cei aflati in Fortune 500 au facut sport! La nivel mondial, elevii implicati in programe sportive coerente au medii la invatatura peste nivelul mediu general. Renuntarea scolara este mult mai mica la acestia. Parintii copiilor implicati in aceste programe sunt mult mai concentrati la ce se petrece in viata acestora, atat la nivel educational, cat si pe plan personal si sportiv, creandu-se astfel niste legaturi solide si stabile pentru tot restul vietii. Sportul trebuie sa fie o prioritate nationala, nu un moft!
Mi-ai putea sublinia faptul ca exista si alte clase specializate profesional sau scoli de arte, muzica, etc. Aceste specializari iti dau poate o meserie pe viata. Sportul nu. Gradul de risc si sacrificiul sportivului este mult mai mare. O reorientare profesionala a sportului este necesara la un moment dat indiferent de succesul acestuia.
De ce clase vocationale?